Globale structuur
Goh, er zit structuur in!
Hieronder staan een aantal METARs die ik van de K.N.M.I. site geplukt heb. Kijk er eens rustig naar en probeer of je er enige logica, samenhang, regelmaat o.i.d. in kunt ontdekken.
Als het goed is, zijn je een paar dingen opgevallen:
- METARs bestaan uit "woorden", vaak met een vaste lengte.
- We zien voornamelijk cijfers en letters, weinig andere tekens. En al helemaal geen punten of komma's.
- Een aantal dingen komen steeds terug: eerst het woord , dan gevolgd door nog twee letters, dan steeds hetzelfde woord , dan iets met op het eind, twee getallen met een slash ( ) ertussen, een met vier cijfers erachter (waarvan bovendien de eerste drie steeds zijn) en op het eind een teken. Ook de lettercombinaties , en komen regelmatig terug.
Dat je steeds diezelfde dingen terugziet is niet zo vreemd, want METARs hebben een vaste opbouw. Een METAR bestaat uit de volgende onderdelen:
- een kop
- een identificatiegroep
- een windgroep
- een zichtgroep
- een weergroep
- een bewolkingsgroep
- een temperatuurgroep
- een drukgroep
- een aanvullende groep
- een trendgroep
- een restgroep
- een staart
Niet al deze onderdelen zijn verplicht in ieder METAR bericht aanwezig. Bij de bespreking van elk van de onderdelen zal bovenaan aangegeven worden wat de status ervan is. De mogelijkheden zijn:
- verplicht
Spreekt voor zich: het onderdeel dient altijd in ieder bericht te zijn opgenomen. - optioneel
Het onderdeel kan naar believen zijn opgenomen of weggelaten. - relevant
Het onderdeel dient te worden opgenomen als het van toepassing is en anders te worden weggelaten. - CAVOK
Deze status wordt alleen vermeld in combinatie met één van de andere mogelijkheden. Wat het precies inhoudt wordt later uitgelegd, bij de bespreking van . Zolang je (nog) niet weet wat dat is, hoef je er ook niet op te letten.
Zoals gezegd zijn niet alle onderdelen verplicht, maar de volgorde van de onderdelen ligt wèl vast! De onderdelen die aanwezig zijn staan altijd in de volgorde zoals in bovenstaande lijst: eerst de kop, dan de identificatiegroep, daarna de windgroep, enzovoort. Je kunt dus nooit eerst de temperatuurgroep krijgen en dan pas de zichtgroep, bijvoorbeeld.
AlfabetEr is maar een beperkt aantal tekens dat gebruikt mag worden in METAR berichten. Deze zijn:
- De letters A t/m Z. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters en in principe worden alleen hoofdletters gebruikt. Verder wordt er geen gebruik gemaakt van umlauts, accenten en dergelijke.
- De cijfers 0 t/m 9. Zonder punten of komma's, alleen de cijfers zelf.
- De spatie en de slash ( ).
- Het volgende pagina). teken, maar dan alleen om het einde van een bericht aan te geven (zie de
Dat was het. Geen punten, komma's, haakjes, umlauts, cedilles, hekjes of wat dies meer zij. Overigens zijn er wel een paar kleine uitzonderingen op bovenstaande regels, maar die komen we vanzelf wel tegen.